Dat ik al heel wat jaartjes mee ga blijkt wel uit het feit dat mijn eerste tekstverwerker een typemachine was. Toen de computer verscheen, was dat er een van het type felgroene letters op zwart scherm. Het deed pijn aan je ogen, maar opende wel een wereld van mogelijkheden…


Schrijven voor je geld…

Het zal begin jaren negentig geweest zijn dat ik bij een Hilversumse omroep werkte als persvoorlichter. Op een dag zei een collega: “Jij houdt toch van schrijven… We hebben met spoed persinformatie nodig van deze film. Hier heb je de band, daar is de speler en dit is de informatie. Succes!” En zo is het begonnen. Schrijven en er nog geld mee verdienen ook, wat een mazzel!

Korte verhalen en artikelen

Van het een rolde ik in het ander. Na de persberichten voor televisie, kwamen korte verhalen en artikelen voor bedrijfsbladen. Sfeerverhalen voor Toeractief (ANWB), informatieve artikelen voor een Woonmagazine en human interest story’s voor diverse personeelsbladen.

Nieuwsberichten in begrijpbare taal

Het schrijven van nieuwsberichten leerde ik bij de radio. In spreektaal schrijven op zo’n manier dat je in de presentatie je tong er niet over breekt. Een vak apart. Maar ook een uitstekende training in het kort en krachtig samenvatten van lange lappen (ingewikkelde) tekst naar begrijpbare taal.

Webteksten, ‘hapklare brokken’

Online media vraagt om een geheel andere schrijfstijl. Berichten worden vluchtig ‘gescand’, is dit wel interessant genoeg om gelezen te worden? Het vraagt om het juiste taalgebruik, tekst in ‘hapklare brokken’ en pakkende tussenkoppen. Niet altijd gemakkelijk of haalbaar, maar zeker het streven waard.

Handleidingen

Bij het schrijven van handleidingen komt mijn (technische) kennis van systemen goed van pas. Het is altijd weer een uitdaging om instructies, tips en trucs zodanig uit een te zetten, dat ze bij de gebruiker geen vragen oproepen.


Halve nerd

Toen de computer zijn intrede deed ging mijn interesse vooral uit naar de programma’s. Wat kon ik er mee en hoe kreeg ik ze zo ver dat ze vóór mij werkten, in plaats van tegen me. Ik maakte me de DOS besturing eigen, de codes van WordPerfect (WP). En binnen dat alles zocht ik graag de grenzen op van wat mogelijk was.

Word, Excel, Outlook

Zoals velen met mij schakelde ook ik met frisse tegenzin over van WP naar Word. Het was wennen zonder ‘onderwaterscherm’ en DOS commando’s, maar je moest met de tijd mee… Het werken met formules in Excel werd een favoriet, of het nu om boekhoudingen ging of om het samenvoegen met Word documenten. Outlook als e-mailprogramma en je kon de wereld aan…

Websites en cms-en

Het internet vormde een compleet nieuwe uitdaging. Van offline websites bouwen naar online content management systemen (cms), naar social media. Een tijd van constante verandering, waarbij de stroom nieuwe programma’s niet te stoppen leek. Voor mij is het de op elkaar lijkende logica achter programma’s die maakt dat als je er één kent… Iets dat goed van pas komt bij het werken in verschillende cms-en.

Ondersteunend webbeheerder

De sky is nog steeds de limit als het gaat om computersystemen en hun programmatuur. En ook al begrijp ik echt niet meer alles van wat er ‘achter de schermen’ gebeurd, met mijn technische inzicht en analytisch vermogen kom ik een heel eind… Als ondersteunend webbeheerder wel te verstaan, want ook al kan ik een aantal programmeertalen redelijk lezen, er in schrijven laat ik graag aan anderen over. Wat je noemt een halve nerd ;-)