Toen de computer zijn intrede deed ging mijn interesse vooral uit naar de programma’s. Wat kon ik er mee en hoe kreeg ik ze zo ver dat ze voor mij werkten, in plaats van tegen me. Ik maakte me de DOS besturing eigen, de codes van WP, het rekenen met formules, het koppelen van informatie. En binnen dat alles zocht ik de grenzen op van wat mogelijk was.

Halve nerd

Het benutten van de mogelijkheden doe ik nog steeds, of het nu om Office pakketten gaat of om content management systemen. Als geavanceerd gebruiker wel te verstaan, want ook al kan ik een aantal programmeertalen redelijk lezen, er in schrijven laat ik graag aan anderen over. Wat je noemt een halve nerd…

Tekstschrijver

Het zal begin jaren negentig geweest zijn dat ik bij een Hilversumse omroep werkte als persvoorlichter. Op een dag zei een collega: “Jij houdt toch van schrijven… We hebben met spoed persinformatie nodig van deze film. Hier heb je de band, daar is de speler en dit is de informatie. Succes!” En zo is het begonnen. Schrijven en er nog geld mee verdienen ook, wat een mazzel!

Korte verhalen en artikelen

Van het een rolde ik in het ander. Na de persberichten voor televisie, kwamen korte verhalen en artikelen voor bedrijfsbladen. Sfeerverhalen voor Toeractief (toen nog een ANWB magazine), informatieve artikelen voor een Woonmagazine en human interest story’s voor diverse personeelsbladen.

Begrijpbare taal

Het schrijven van nieuwsberichten leerde ik bij de radio. Spreektaal schrijven op zo’n manier dat je in de presentatie je tong er niet over breekt. Een vak apart. Maar ook een uitstekende training in het kort en krachtig samenvatten van lange lappen (ingewikkelde) tekst naar begrijpbare taal.

Handleidingen

Bij het schrijven van handleidingen komt mijn (technische) kennis van systemen goed van pas. Het is altijd weer een uitdaging om instructies, tips en trucs zodanig uit een te zetten, dat ze bij de gebruiker geen vragen oproepen.