boek (2011): non-fictie, sociale roman, voedselverspilling, recycling, levensverhaal, waargebeurd verhaal

‘In de wereld van de containerkijker is de achterkant de voorkant van een winkel, ligt avontuur altijd op de loer en is het iedere dag weer een verrassing wat er ‘s avonds op z’n bord terecht komt.’

Het verhaal van een reislustig zakenman, die er een geheel eigen levensvisie op na houdt. Een man die van niets iets weet te maken en daar goed z’n brood mee verdient. Een man ook die het niet kan laten om in containers te snuffelen. Of het nou om nog bruikbare spullen gaat, of om voedsel.

Waargebeurd

Het boek is geschreven aan de hand van waargebeurde verhalen. Opgetekend tijdens interviews die -naar het een echte containerkijker betaamt- opgenomen werden op een ouderwetse ’tweedehands’ cassetterecorder.

Een levensgeschiedenis vol grote en kleine avonturen, meevallers en tegenslagen, reizen over de wereld op een vouwfiets, zakelijke successen en bijzondere vondsten. Een levensgenieter voor wie het glas altijd halfvol was en geen idee te gek. Zijn eigenzinnige kijk op het leven vormt de rode draad van het boek.


In memoriam

De meeste mensen kenden de Containerkijker als Johan van Heuvel, industrieel ontwerper, globetrotter en reparateur van kapotte spullen.

Ik leerde de mens achter de man die mijn vader was pas kennen nadat mijn ouders gescheiden waren en hij op zoek ging naar zichzelf. Gaandeweg veranderde onze ouder/kind relatie. In plaats van vader werd hij Joop. Een zeer dierbare vriend en filosofisch praatmaatje. Iemand waar ik graag een ‘roerbakkie’ mee deelde en met plezier luisterde naar zijn eindeloze ‘wat me nou gebeurd is’ verhalen.

Vier jaar nadat het boek uitkwam heeft Joop op 86 jarige leeftijd deze aarde verlaten. Voor het feit dat hij zijn geheel eigen en vooral ook filosofische kijk op het leven met mij wilde delen zal ik ‘m altijd dankbaar blijven.


De Containerkijker is uitverkocht, maar wel te leen in de bibliotheek. Als Daisy luisterboek of in braille is het verkrijgbaar via Passend lezen-bibliotheekservice