zoeken

©van Heuvel Den Haag - info@vanheuvel.com - 070 380 17 88


recensies van Biblion en Cok Jouvenaar

Filosofisch antwoord op voedselverspilling

recensie door J.E. Meindertsma (Biblion)

Chronologische en deels op waarheid berustende levensbeschrijving van een bijzondere man, vanaf zijn kinderjaren tot als vitale 80-plusser.


Bij elke levensfase krijgt hij een aangepaste eigennaam die recht doet aan de daarbij behorende levensfase. Hij groeit op in de jaren veertig van de 20e eeuw, volgt de HBS en later de Technische School. Hij is vindingrijk en altijd op zoek naar afgedankte spullen waar hij wel iets in ziet. Hij sticht een gezin met vier kinderen, verwerkt een scheiding en maakt op oudere leeftijd reizen naar het Verre Oosten. Zo werkt hij o.a. als klusjesman in Israël en fietst met zijn vouwfiets langs kloosters op Sri Lanka en in Japan.


Hij past het fenomeen 'containerkijken' (snuffelen in containers op nog bruikbare artikelen) actief toe in het dagelijks leven. Een filosofisch antwoord op de massale verspilling van nog bruikbaar voedsel.


Origineel verhaal met korte staccato-achtige zinnen en eenvoudig taalgebruik. Met kleine gedichtjes voorafgaand aan de verschillende levensfasen.
NDB Biblion levert uitleenklare media aan bibliotheken. Via korte online recensieteksten kunnen bibliotheken een keuze maken uit het aanbod.

Met vlotte pen schets Petra van Heuvel het boeiende en openhartige verhaal van een man wiens passie het rondsnuffelen in containers is. Hij is ‘De Containerkijker’ en heeft een sterk ontwikkeld instinct. Van ogenschijnlijk ‘niets’ weet hij weer iets nieuws te maken.


Of hij in het verhaal nu Jopie, Johan, Jo, of uiteindelijk Jopa heet. Het is en blijft dezelfde man met een wonderbaarlijke en interessante kijk op het leven. Ondanks zijn vreemde keuzes en dito levenswandel ga je gaandeweg het boek gewoon van deze man houden. Een andere keus is er niet.


In vergelijking met andere biografieën is dit boek nergens zwaar op de hand. Het verhaal is op een eerlijke en ontroerende manier aan het papier toevertrouwd. Zonder enige vorm van effectbejag. In plaats daarvan krijg je als lezer een vrolijk relaas voorgeschoteld. In sneltreinvaart wordt je meegenomen naar herkenbare situaties. Of het nou om het jonge schoffie in oorlogstijd gaat of om de vitale 80-plusser en zijn ongetemde reisdrang.


Gaandeweg het boek wordt duidelijk dat de schrijfster niet alleen een hechte relatie heeft met deze Containerkijker, maar door middel van zijn verhaal ook iets mee wil geven. Stel je na het lezen de vragen: Waarom gooien mensen nog steeds grote hoeveelheden eten weg? Of waarom is onze afvalberg zo groot? Wees je één dag bewust van wat je weggooit en wat één dag rondsnuffelen daardoor allemaal op kan brengen.


Met het oog op alle bezuinigingen, crisissen en voedselbanken raakt dit boek een gevoelige snaar. En is hierdoor actueler dan ooit. Hadden maar meer mensen de instelling van De Containerkijker, wellicht zag de wereld er dan een stuk beter uit.

Er staat geen kassa bij een container

recensie door Cok JouvenaarVormgever Cok Jouvenaar is recensent, redacteur bij VPRO 3voor12 en het blad StripNieuws.

De Containerkijker: origineel en actueel

DIRECT

BESTELLEN